fbpx

Espresso

Espresso

Espresso betyr å presse igjennom og er blitt navnet på en konsentrert kaffe. Dette er kaffe laget ved å presse vann gjennom finmalt kaffe ved hjelp av trykk. Her spiller både kverningsgrad, vannmengde og sekundene det tar å presses vannet igjennom den malte kaffen en rolle. Dette resulterer i en kaffen med mye aroma og smak. Drikkes ofte som den er, men er også base for mange ulike kaffedrikker.

Når du skal lage en espresso kreves det enten at du har en espressomaskin med tilhørende utstyr og en kvern som kan kverner kaffe fin nok. Dette kan være alt fra manuelle maskiner hvor du selv, gjennom ulik mekanisme, lager et trykk, til helautomatiske maskiner hvor du kun tilføre kaffebønner og maskinen automatisk kverner og måler riktig dose og tid for valgt kaffetype.

En dobbel espresso er ca.19 gram kaffe og dobbelt så mye vann, altså ca.38 gram.

En god espresso kan du se ved at den har det vi kaller crema på toppen. Dette er rett og slett mikro bobler som dannes gjennom trykket som blir brukt for å presse vannet igjennom kaffen. Det er et gyllenbrun skum.

Espressobaserte kaffedrikker

Her vil det være ulik oppfatning av ulike drikker, men her er vår tolkning og vi tar her utgangspunkt i en Dobbel espresso – mellom 17 – 20 gram espressomalt kaffe og mellom 35 – 40 gram vann.

Melken en tilfører kan også deles opp i tre. Varm melk, steamet melk og melkeskum

  • Ristretto – En espresso med mindre vann.
  • Lungo – En espresso med mer vann i bryggeprosessen.
  • Americano – En espresso tilført varmt vann.
  • Macchiato – En espresso og to spiseskjeer steamet melk
  • Flat white – En espresso og en del varm melk
  • Cortado – En espresso og en del steamet melk
  • Cappuccino – En espresso og to deler steamet melk
  • Kaffe latte – En espresso og tre deler steamet melk.
  • Kaffe mocca – En espresso, sjokolade smeltet i espressoen før en tilfører tre deler steamet melk.

Dette er kanskje de mest kjente og et forsøk på en forklaring, men her vil du finne mange versjoner og lokale tilpasninger fra kaffebar til kaffebar.