Smak og aroma

Aroma

I sitt mest fundamentale er aroma lukten av kaffen . Den er ansvarlig for mye av smaks egenskapene som ikke blir plukket opp av tungen (Som er sødme, salt, bittert, surt og umami). Det er over 800 kjente aromaer i kaffe og det blir stadig oppdaget nye aromaer gjennom teknologi som gir oss bedre utstyr for å finne disse aromaene .

Siden aromaer beveger seg gjennom luft vil ferskere kaffe ha en sterkere aroma enn en kaffe som er gammel. Det er derfor viktig å sørge for riktig oppbevaring når posen er åpnet.

Smaken av kaffen

Når vi drikker kaffe, får vi en blanding av forskjellige smaker som sammen skaper en rekke sanseopplevelser i munnen. Det er 5 grunnleggende smaker som registreres gjennom smaksløkene på tungen og i svelget: salt, surt, søt, bitter og umami.

Sødme

Sødmen gir rundhet og en behagelig munnfølelse som igjen balanseres av syren, den blir ofte sammenlignet med frukt eller sukker.

Følelsen av sødme samsvarer med hvor jevnt kaffen var modnet da den ble høstet .

Syrlighet

Syrligheten fremstår som en «kiling» akkurat som når man smaker på en sitron.

Syre gir friskhet og sjel til kaffen. I vin er det ofte referert som en av de fire store egenskapene . Syre kan være mild, klar, besk, intens, snerpende eller aggressiv

Bitterhet

Stoffene som virkelig sørger for den bitre smaken i kaffe, finnes ikke i kaffebønner i rå tilstand, men dannes som oftest når de brennes. Det sies at koffeinet bare utgjør 15% av bitterheten

Brenningen er nøkkelfaktoren. Jo kraftigere du brenner bønnene, jo bitrere blir de som regel

Munnfølelse

Munnfølelse er ikke en smak, men hvordan kaffen oppleves i munnen. Er den tørr, lett, Kremet, eller frisk f.eks.

Man kjenner ofte etter teksturen i kaffen når man snakker om munnfølelse

Ettersmak

Ettersmak er smaken som oppstår etter du har svelgt kaffen, er den sødmefylt, bitter eller syrlig etc.

Man vurderer ofte lengde og kvalitet i ettersmak også .

Balanse

Når man snakker om balanse i kaffe handler det ofte om at sødmen syrligheten eller bitterheten ikke er overdøvende i en retning. Hvis den er vel balansert kommer ofte kompleksiteten fram og det blir lettere å oppdage de små nyansene i kaffen. Man kan også spørre seg selv om det mangler noe, f.eks hvis den er veldig bitter vil man ofte ikke smake sødmen og syrligheten som kaffen har.