fbpx

Kaffeordliste

Ordliste

Affogato – italiensk for «druknet», det er kaffe-basert hvor en is kulle eller gelato, (ofte vanilje smak, er «druknet» i et shot med espresso.

Americano – et er en kaffe vor shot eller to av espresso er fortynnet med varmt vann, en av de mest kjente kaffetermene rundt.

Kaffelate – Det er en kaffe med varm melk helte i. Det er franske for kaffe med melk, selv om den skiller seg fra den hvite kaffe, som er kaffe med kald melk helte i den. Cafe au lait, like som andre varm drikke i Frankrike, kan serveres i en bolle; dette gir dem som drikke en hyggelig og koselig opplevelse, samtidig som de lar dem også dyppe brød eller kaker i den, hvis de ønsker det.

Capuccino – Kaffe drikk som er laget av tre lag, først espresso shot, så steamet melk, og deretter melkskum på toppen. Som et av devanligste ordene i kaffeterminologi er det kjent over hele verden, og du kan vanligvis finne en jevn capuccino uansett hvor du går når du reiser verden rundt.

Decaf kaffe – kort for koffeinfri kaffe, det er kaffe der det meste eller hele koffeinet er fjernet.

Espresso – Kaffe laget ved o «tvinget» kokende vann gjennom malt kaffebønner, ved hjelp av trykk for å trekke ut smaken fra kaffen og ut i vannet. Den resulterende kaffen er rik og smakfull, og den brukes som base for mange drinker, som latte, capuccino og mer.

Flat white – espresso basert drikk hvor flat varm melk (uten skum) får en espresso shot. Det skal helle av dampet melk fritt, noe som gir den litt mikroskum i tillegg til flat melk.

Fransk Press – Det er utstyr man bruker for å lage kaffe, hvor legge man malt kaffe og kokend vann. Et lokk med en sil stempelet går på toppen, og etter flere minutter, når kaffen har brettet, blir silende presset ned. Dette siler kaffen inn i den øvre halvdelen av kane, og holder den rukte kaffegrunnen nederst, sikret av sile, for å bli kastet senere. Franskpresse er også kjent som andre kaffetermer, for eksempel en cafetière, pressepotte, kaffepressè, kaffestempel, cafetetière à piston (franks), stempelkanne (tysk) eller caffetiera a stantuffo (italiensk).

Machiato – drink laget med et shot av espresso og bare en liten mengde melk skumm. For espressodrikker med melk har en «machiato» minst mulig melk sammenlignet med andre drinker.

Mocha – kjente ogås som mocaccino (og noen ganger som en chocolatte), er en sjokolate smakende variant av en standard latter som er eponym for yen Mocha, Jemen, et stort kaffesenter i fortiden. Sjokoladesmaken kommer vanligvis fra kakopulver blandet i latte, med sukker noen ganger tilsatt som søtningsmiddel. Ikke forveksles med en moka-pott.

Moka – En moka- gryte er en type timeglassformet komfyrtopp kaffemaskin hvor varmen fra den økende vanntemperaturen får trykk til å bygge seg og varmt vann filtrerer gjennom delen

Chemex

Chemex er en elegant brygger og hellekanne i et. Den ble funnet opp i 1941 av kjemikeren Peter J. Schlumbohm. På grunn av det litt tykkere filteret blir kaffe veldig ren i smaken. Her kan du også både brygge og servere i samme elegante kanne.

Vi anbefaler kverningsgrad litt grovere en filter, ellers vil bryggetiden bli for lang og kaffen bli bitter. En vanlig oppskrift er 42 gram kaffe til 600 ml vann.

1. Kaffe

Kvern kaffen litt grovere en til filter. Vet filteret og tøm i 42 g kaffe.

2. Vann

Hell over ca 85 gram vann og rør om og la det stå i ca 30 sekunder, det kalles blooming.

3. Brygg

Hell over resten av vannet i sirkler i et par omganger. Bryggetiden skal lande på 4-5 minutter

4. Drikk

Når kaffen er ferdig brygget er det bare å servere og nyte kaffen

Her kan du se en liten bryggevideo og noen oppskrifter

Oppskrift

Vi anbefaler kverningsgraden litt grovere en filter fordi chemex filteret er finere en vanlig og ekstraksjonstiden derfor vil bli for lang om den er filtermalt.

1 liter vann – 65 gram kaffe
600 ml vann – 42 gram kaffe
400 ml vann – 24 gram kaffe